Barion Pixel
Retinol

Retinol, avagy a bőrápolás vibrániuma!

Retinol, avagy a bőrápolás vibrániuma.😀

Miért emlegetik úgy a retinolt, vagy a terinoidokat, mint a bőrápolás egyik legfontosabb, és legértékesebb anyagát?
( Én mindig úgy gondolok rá, mint a Marvel filmekben a vibrániumra😍)
 
A retinoidok az A-vitamin család különböző tagjai, de a legtöbbet felhasznált, és emlegetett hatóanyagunk maga a retinol, illetve a retinolsav.
Óriási szerepe van a anti-ageing kezelésekben, és a bőrök aktív szépítésében, újravitalizálásában, általános bőr állapot javításban, és a fiatalító folyamatok aktivizálásában, mint pl. a kollagén rostok termelésének elindítása. így a ráncok elleni küzdelemben is számthatunk rá, ráadásul a pigment foltok ellen is hatásos, és az aknés bőrök is szeretni szokták.
A retinolsav maga az az anyag, ami ezeket a folyamatokat elindítja, ugyanis a retinolsavat tudja a bőr a legjobban értelmezni és feldolgozni. A retinol pedig lényegében maga az A-vitamin, de ezt a bőr feldolgozza, és retinolsavvá alakítva hasznosítja.
Retinolsavas termékeket legtöbször szérum formájában találhatjuk meg, ha bőrápolási küty-mütyök között keresgélünk. Ezekre a termékekre általában rá is szokták írni, hogy pontosan milyen százalékban tartalmazza az adott savat a termék.
De mire figyeljünk retinolsav használatakor?
 
Egyre elterjedtebbek a bőrápolási cikkek között a különböző savas hámlasztók, és az AHA, és BHA savak mellett a retinol is egy ilyen hámlasztó hatású hatóanyag. Azonban az AHA és BHA savakkal ellentétben a retinol nem a bőr felszínén működik, hanem a bőr mélyebb rétegeit aktivizálja, és onnan indítja el a hámlási folyamatokat. Ezért, ha még nem próbálkoztunk soha savas hámlasztással, ne a retinollal machináljunk először, mivel erős bőr irritációt okozhat, és kontraproduktívak leszünk a bőrápolási tevékenységünkben. Először inkább AHA savval kezdjünk, és ott is a kisebb százlékos termékekkel (mondjuk 5%, vagy 10% max), és csak este használjátok ezeket a termékeket.
Ezen kívül fontos figyelnünk a fényvédelemre (ARRA MINDIG! 😄), ileltve, hogy megfeleően legyen előkezelve a bőrünk, mielőtt bármiféle savas terméket használunk rá. Itt az alapos smink lemosásra, és utána a hatóanyagos arclemosóval történő arctisztításra gondolok.
Szóval csak okosan, ha már próbáltatok más savakat, vagy a kozmetikusod hámlasztott Neked a szalonban, akkor is csak nagyon óvatosan, csakis kúra szerűen, heti max. 2x, maximum 10 percig, és mindig mossátok le a bőrötökről. Utána lehet tonizálni . 😀
Csak okosan gyerekek, ha bizonytalanok vagytok, kérjetek tanácsot, ne ugráljatok bele fejjel előre, jót akarunk a bőrünknek, és nem a másik végletbe átcsapni.
Puszka Puszka,
Barbi👩‍🔬

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük